Tuesday, 1 August 2017

Habuk Kayu Getah



Habuk Kayu Getah
Macam mana nak tahu ORI ??

Beberapa tips untuk kenal pasti Habuk Kayu Getah yang kita ingin jadikan media cendawan itu ORI
Nak tahu habuk kayu 100% habuk kayu getah boleh pergi kilang dan tengok sendiri
Kalau kilang hanya potong dan proses kayu getah sahaja OK
Kalau kilang itu ada juga potong dan proses kayu hutan lain maka berhati hatilah
dan kalau kilang itu proses kayu getah tapi untuk dijadikan perabot juga perlu berhati hati, berkemungkinan besar kayu itu tadi telah dirawat dan diletakkan beberapa chemical yang diluar pengetahuan kita


Bongkah Cendawan





kaitan peram beg dengan konsep tawakal
Tawakal bermakna kita serah 100% pada Allah setelah kita ikhtiar dan usaha
Benih yang baik kita sudah cari
Prosedur suntik benih kita sudah ikut
Bancuhan kompos kita sudah buat dengan baik
Kukus beg kita sudah follow SOP yang betul
Sumber habuk kayu kita telah cari yang baik
Lain2 bahan asas kita telah dapatkan yang baik
Kita tambah lagi ikhtiar dengan vitamin2 tertentu

Sekarang bila masuk fasa pemeraman beg, tugas kita as a muslim terutamanya, teruskan berdoa dan meminta dengan izin yang maha kuasa agar
1.mycelium berjaya spread dengan baik
2.beg bebas dari sebarang ancaman atau penyakit
3.tiada gangguan haiwan2 perosak atau serangga

Berdoalah 
Mintalah
Berserahlah

Kerana apa yang berlaku berikutnya adalah semua dengan izin dan kehendak Allah yang maha kuasa
Sesungguhnya didalam dunia niaga, benda hidup khususnya, Tahap Pergantungan kita pada Esa perlu lebih dari yang biasa
Semoga Urusan Kita Berjalan Lancar dan Dipermudah Dengan Izin dariNYA
Banyakkan doa ketika fasa ini
InsyaAllah 

Kulat Oren



Kulat Oren

Ini antara musuh halus atau penyakit yang mampu mencalarkan mental mushroom grower

Kulat Oren ini kebiasaannya berlaku pada peringkat awal pemeraman beg media

Beberapa faktor kehadiran kulat ini antaranya ialah
1.Beg over steam sewaktu kukus samaada terlalu lama atau terlalu panas

2.Terdapat kebocoran atau lubang halus pada PP Plastic

3.Penggunaan habuk kayu segera selepas ambil dari kilang

Kulat oren mudah tersebar dan berjangkit kepada beg2 lain, ia seperti debu yang mudah ditiup angin

Beberapa langkah boleh diambil sekira mendapati ada kulat oren ini di dalam rumah cendawan

1.Keluarkan bongkah yang terkena jangkitan dengan kadar segera gunakan kain basah atau plastic besar untuk serkup beg yang telah dijangkiti kulat oren.

2.Buang atau asingkan jauh dari bangsal asal

3.Jika sayang untuk buang, beg yang terkena jangkitan oren itu tadi boleh dijemur dan diletakkan di tempat panas, kulat oren tersebut akan lumpuh dan mati namun cara ini mempunyai risiko yang tinggi

#mentaljangancalar
ada soalan boleh drop di ruangan komen

sedia bantu sedaya mampu

#BMCB
#begmediacendawanbechois
#bongkahcendawan
#bechois

Sunday, 28 May 2017

Mixer Cendawan 300kg -2nd-



MIXER Cendawan 300kg (second)
Harga tutup farm

more detail
WHATSAPP 
0125629863

Sedia Bantu Sedaya Mampu
https://www.facebook.com/Bechois

Tuesday, 16 May 2017

Bakul / Raga Besi Cendawan




Bakul / Raga Besi Cendawan
LETGO
harga tutup farm clear barang!
baki 200 unit lagi
jenis FLAT STEEL

Maklumat Lanjut
WHATSAPP
0125629863

Sedia Bantu Sedaya Mampu
https://www.facebook.com/Bechois/

Mixer Cendawan



Mixer Cendawan
Kapasiti 150kg
1.5HP

2nd User tapi masih belum guna
Belian pada April 2017
Jual atas sebab peroleh mesin baru bantuan kerajaan 300kg
masih dalam warranty 1 tahun

Maklumat Lanjut
WHATSAPP
0125629863


Sedia Bantu Sedaya Mampu

Sunday, 23 April 2017

Benih Cendawan Bechois 35 hari



Cerita Benih Cendawan tadi
Mr.B order 60pack
deal COD Ipoh 1130-1200pm
cal uncle (supplier) untuk ambil
jemm tinggal 25pack je
25pack kalau procced 
ngam2 cover RON95 je
Mr.B update sudah on dwy
takpela dah janji
teruskan je la

sampai sembang2 dengan Mr.B
Mr.B bukan biasa biasa
dah 10 tahun lebih dalam industri

Resepi dia pun tak sama dengan grower yang lain 
Mr.B tak guna Dedak Padi
dan ratio bancuhan dia pun lain

Suka dan terus menggali
tanya lagi Mr.B 
sebelum fulltime projek cendawan
kerja apa last
Mr.B bagitahu dia manager kilang plastic 
hahhhh? 
jadi plastic cendawan dapat murah la?

Mr.B senyum bagitahu
Dia tak mau jual plastic
dia nak fokus cendawan segar saja

Mr.B keluarkan fon dan cakap
U ambil contact num staff I dulu bagitahu dapat num dari sy

YaAllah ini rupanya rezeki hari ini
Dapat lagi 2 contact num kilang Plastic di sini 
Network itu pun rezeki
bertambah semangat la lagi nak tolong mushroom grower lain dapat material pada harga cun!


Tuesday, 18 April 2017

Bongkah / Beg Media Cendawan Bechois



Bongkah / Beg Media Cendawan Bechois (matang)




Kali ini penghantaran ke Taiping
Berminat untuk mencetak wang dengan
Projek Cendawan atau jadikan sebagai hobi tanam dirumah
Boleh WHATSAPP
0125629863

Sedia Bantu Sedaya Mampu

Monday, 17 April 2017

Mushroom Set Cap








Ini adalah jawapan kepada client yang bertanya kenapa Netting Cap kurang fit berbanding Hole 1 Cap



Hole 1 Cap mempunyai 1 lagi trip kecil dibahagian dalam yang boleh grab lebih pada Neck



namun demikian Netting Cap tetap ada keistimewaan dan kelebihannya tersendiri


fungsi sama hanya design berbeda

sedia bantu sedaya mampu
0125629863 WHATSAPP

FB Page : www.facebook.com/Bechois

Sunday, 12 March 2017

Set Penutup Cendawan Bechois



BC-01 Full Cap / Rest Cap / Stopper
BC-02 Netting Cap

BC-03 Neck 3.5cm
BC-04 Hole 1 Cap
BC-05 Stopper 3.5cm



BC-06 Neck 4.0cm
BC-07 Cap 4in1
BC-08 Netting Cap 4in1BC-09 Stopper 4.0cm

-------------------------------------------------------


Penghantaran seluruh MALAYSIA
kurang 48jam tiba di lokasi/tapak projek
Harga berpatutan


WHATSAPP
0125629863



Sedia Bantu Sedaya Mampu
FB Page : https://www.facebook.com/Bechois/

Wednesday, 8 March 2017

Bongkah / Beg Media Cendawan Bechois




Penghantaran kali ke-3 kepada Tuan Roslan di Sungai Siput (U) Perak.

Nak masak tomyam, sup, goreng cendawan atau apa2 menu masakan yang perlukan
Cendawan Tiram Kelabu segar boleh hubungi beliau
0135985673

Dan
Nak belajar cara jaga beg dengan baik pun boleh berguru dengan beliau, 
Beg bulan 11 tahun lepas yang kita mula2 hantar pada beliau masih gebu putih.
Hebat !


Gambar : Duty Officer beliau sewaktu penghantaran beg,
Beliau tiada di rumah ketika ini ziarah rakannya di Hospital.

Terima kasih Tuan terima kasih Abam Officer



Sedia Bantu Sedaya Mampu
Whatsapp 0125629863

FB Page:
https://www.facebook.com/Bechois/

Bongkah / Beg Media Cendawan Bechois




Gambar 200 beg matang yang baru diambil minggu lepas  
siap  selesai disusun diatas rak 

kiriman Tn Faiz dari Lekir Manjung Perak

Terima Kasih Tuan
Semoga Berjaya


Sedia bantu Sedaya Mampu


Bechois
Whatsapp 0125629863

FB Page:

Benih Cendawan Tiram Kelabu




Benih Cendawan

Tiram Kelabu
Grey Oyster

35 hari matang

Berat 350g/pack

Boleh suntik 35-45 bongkah




Kotak diatas adalah untuk penghantaran ke Sabah/Sarawak

Jumlah Kos Penghantaran :

Kotak Saiz M
boleh muat 15 pack
5kg ++
RM55 + RM3.30 (6% gst)
RM58.30


Kotak Saiz L
boleh muat 30 pack
10kg ++
RM95 + RM5.70 (6% gst)
RM100.70



Maklumat Lanjut dan Tempahan
WHATSAPP 0125629863


'Sedia Bantu Sedaya Mampu'
https://www.facebook.com/Bechois/



Thursday, 2 March 2017

Bongkah Cendawan Sisir Bechois




Bongkah Cendawan Sisir Bechois

=============================================


1.PENYEDIAAN BAHAN

Bahan-bahan untuk medium / kompos cendawan sisir juga sama seperti cendawan tiram cuma nisbah komposisinya sahaja berbeza

Cendwan Tiram = 100 : 10 : 1
Cendawan Sisir  = 100 : 50 : 1
  


Habuk kayu pada kadar nisbah 100
jumlah berat untuk 3 tong (10liter) ini adalah sebanyak 15kg dengan berat 5kg setiap tong
(5 kg x 3 tong)



Dedak atau sekam padi pula adalah pada kadar nisbah 50
Bechois menggunakan sekam padi kasar berjumlah 7.5kg ++
kadar nisbah 50 adalah separuh dari nisbah habuk kayu getah iaitu 100 bersamaan separuh dari 15kg habuk kayu iaitu 7.5kg

Kapur pertanian pada kadar nisbah 1 sama seperti cendawan tiram
jadi kapur yang digunakan oleh Bechois adalah 0.15kg @ 150g

Untuk kandungan air tiada sukatan ditetapkan kerana ia bergantung kepada kelembapan habuk kayu. Untuk kuantiti air boleh dilihat melalui keadaan kompos dimana apabila dikepal kompos tidak lerai dan keluar lelehan air di celahan jari

Kesimpulan Komposisi yang Bechois gunakan untuk cendawan sisir

100 : 50 ; 1 = 15kg : 7.5kg : 0.15kg

15kg = Habuk Kayu Getah
7.5kg = Sekam Padi
0.15kg = Kapur Pertanian




Bahan-bahan selain cap & neck adalah PP Plastic
untuk PP Plastic saiz yang selalu digunakan bagi cendawan sisir adalah
6.5 x 11 x 0.06 
seperti di dalam gambar Plastic A, 
Plastic B  biasa digunakan untuk cendawan tiram 6 x 13 x0.06


2.PENYEDIAAN KOMPOS / MEDIUM



Bahan-bahan utama Habuk kayu getah + Dedak/sekam Padi + Kapur pertanian dicampur dan digaul sekata untuk dimasukkan ke dalam PP Plastic




Medium / Kompos dimasukkan ke dalam PP Plastic




Ini adalah keadaan beg selepas kompos dimasukkan ke dalam Plastic
A = Saiz standard Beg Cendawan Sisir


3.PENGUKUSAN



Beg yang telah siap diisi kompos , dipadat dan dipasngkan cap dan neck boleh disusun ke dalam steamer @ tong drum untuk dikukus.
Masa  dan suhu kukusan juga sama seperti cendawan tiram
90-100'c dalam tempoh 5-7 jam


4.SUNTIK BENIH



Gambar benih selepas direnyuk sebelum disuntik, Proses dan prosedur suntik benih sisir juga adalah sama seperti cendawan tiram


5.PEMERAMAM



Beg yang telah siap disuntik boleh disusun dirak peram samada secara menegak ataupun mendatar



Pergerakan maisilium selepas seminggu beg disuntik


























Walaupun tempoh kematangan beg media mengambil masa 30hari,

(mengikut benih yang digunakan)
pada minggu ke-3 belum sempat toreh sudah kelihatan cendawan sisir menembusi Plastic beg 
dibahagian tepi 

6.TUAIAN

****bersambung****






-----------------------------------------------------------------------------------------

Teruskan mengikuti kami di
FB dan INSTA : Bechois

'Sedia Bantu Sedaya Mampu'

Monday, 27 February 2017

Mesin Cendawan 2nd 8 lubang






Mesin Cendawan  8 Lubang  2nd
untuk dilepaskan

WHATSAPP
0125629863

Sunday, 26 February 2017

Set Penutup Cendawan




Penghantaran Seluruh Malaysia
'Door to Door'
Tiba di lokasi projek kurang 48 jam (hari kerja) selepas pembayaran dibuat
Harga berpatutan



Maklumat Lanjut dan Tempahan 
012 562 9863

Tuesday, 7 February 2017

Set Penutup Cendawan




Penghantaran 50 000 set (3 in 1) ke Klang Selangor

3 in 1 terdiri dari item
NECK
HOLE 1 CAP
REST CAP/STOPPER


Maklumat lanjut dan Tempahan
WHATSAPP
012 562 9863


"Sedia Bantu Sedaya Mampu"
FB Page : www.facebook.com/bechois

Monday, 6 February 2017

Bongkah / Beg Media Cendawan Bechois







Penghantaran kali ini ke Chenderiang Tapah

Pengusaha ini tekad untuk terus menceburi sepenuhnya dalam bidang pertanian setelah pulang berhijrah beberapa tahun dari kota

Semoga Berjaya Tuan


#BMCB
#BegMediaCendawanBechois

Maklumat Lanjut dan Tempahan
WHATSAPP
012 562 9863