Bechois antara salah satu syarikat pengeluar cendawan di Malaysia yang masih mengekalkan konsep klasikal dengan menggunakan kayu-kayu hutan, buluh termasuklah kaedah pengukusan beg media cendawan yang menggunakan tong drum dengan penggunaan kayu api sebagai bahan bakar.
Disamping dapat menjimatkan kos, suasana ala-ala rimba dapat disaksikan di port cendawan bechois dengan kepulan asap nipis sewaktu proses pengukusan dijalankan diiringi siulan dan kicauan unggas di kawasan sekitar.
(sambungan boleh tonton majalah 3 sabtu ini...)
pacman emoticon
Tengahari tadi, salah seorang pelajar praktikal di Port Cendawan Bechois bertanyakan satu soalan yang berbunyi
"bos..ada tips untuk nyalakan api dengan cepat..."
respon saya adalah | FOKUS |
-Memang susah untuk nyalakan api untuk kesemua tong dalam satu masa yang pantas
-Cuba FOKUS nyalakan hanya untuk 1 tong dahulu, kemudian bila api sudah marak baru serakkan bara2 bere2 api tersebut ke tong tong yang lain.
-Konsep ini lebih kurang sama apbila hendak memulakan bisnes2 yang lain atau cipta produk2 yang lain
-FOKUS pada perniagaan atau produk sedia ada terlebih dahulu, biar betul2 sudah BoOm baru procced pada yang lain
bimbang yang dikejar tak dapat, yang digendong berciciran
api tong C dah hidup tong A pula padam
fb page : https://www.facebook.com/Bechois
Blog : http://bechois.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment